07 Jun

VEČE TAJNOG ZAČINA: KAKO SMO GRADILI TC KOPAONIK

OKOLNOSTI I LJUDI KOJI SU DOPRINELI NASTANKU TURISTIČKOG KOMPLEKSA KOPAONIK

Predavač: Dipl.ing.arh. Slobodan Mitrović Kobi, ovlašćeni prostorni planer i ovlašćeni urbanista.

Uvodničar: Branislav Denis Božović.

Poštovani prijatelji,

u petak 10.juna 2016. ćemo imati priliku da vidimo i čujemo arhitektu, planera i rukovodioca izgradnje turističkog kompleksa KOPAONIK – Slobodana Mitrovića Kobija.

Videćemo i čuti IZUZETNU priču o Kobijevom životnom delu – izgradnji TC KOPAONIK – od 1957. do 1993. Od ideje do realizacije.

Izgradnja takvog centra, u vreme kada je za Srbiju to bila neverovatna priča, izneta je na entuzijazmu, velikoj volji i želji, snazi duha i moći ubeđenja jednog čoveka – Slobodana Mitrovića.

Na svoja leđa je primao sav teret projekta, ali ga je znalački raspoređivao na saradnike.

Uz podršku tadašnje političke elite uspeo je da iza sebe stavi, tada najveću jugoslovensku firmu GENERALEKSPORT na čijem je čelu bio legendarni Milorad Miki Savićević.

4

Četiri dobrovoljne radne akcije u organizaciji Smučarskog saveza Srbije, mnogobrojna angažovana preduzeća i pojedinci, ogroman uloženi novac (oko 130 miliona dolara), GENERALEKSPORT najmoćnije preduzeće tadašnje Jugoslavije i planina kakva se poželeti može SRPSKI BISER – KOPAONIK, su činioci koji potvrđuju GRANDIOZNOST ovog projekta.

Slobodan Mitrović Kobi (1934), diplomirao arhitekturu u Beogradu 1960g.

3

Inicijator, konceptor i rukovodilac projekta na izradi Regionalnog prostornog plana područja Kopaonik, prvog prostornog plana područja posebne namene u Srbiji, od 1964. do 1970.

Kreator i rodonačelnik specifičnog Kopaoničkog arhitektonskog stila, prilagođenog klimatskim i pejsažnim uslovima, narodnoj graditeljskoj tradiciji i humanom ambijentu.Autor i realizator prvog prostornog Alpskog i Nordijskog skijališta u Srbiji, na Kopaoniku.

Glavni i odgovorni urbanista turističkog kompleksa Kopaonik, 1970 – 1992.

Uz izlaganje Slobodana Mitrovića i prikladni agape – nadamo se novom divnom egregoru!

1

Rezervišite PETAK, 10.VI 2016. od 19,00 časova za VEČE TAJNOG ZAČINA…!

Informacije i rezervacije na telefon 011/7619298 ili 011/7612957.

0 comments

Leave a reply