2
24 Jun

SVETA CARSKA LAVRA HILANDAR NA SVETOJ GORI ATONSKOJ

Predavač: prof.dr. Mirko Kovačević, arhitekta.
Uvodničar: Branislav Denis Božović.
U petak, 24.06.2016.g. imaćemo izuzetnu čast da nam bude (predpremijerno) predstavljena knjiga Sveta srpska carska lavra Hilandar na Svetoj Gori Atonskoj, autora prof.dr.Mirka Kovačevića. Knjigu će nam predstaviti autor.
“…Još od svojih mladih dana Mirko Kovačević je zadobio priziv da svoje snage i životni poziv posveti Hilandaru. Kao vredan naučnik i arhitekta, poznavalac starih gradova i utvrđenja, opredelio se za proučavanje, zaštitu i obnovu hilandarskog graditeljskog nasleđa.
U vremenu kada je Sveta Gora bila tek retka tema u krugu stručnjaka i šire javnosti, Mirko Kovačević je, živeći i radeći zajedno sa hilandarskim monasima i deleći sa njima često gorak svetogorski hleb, predano radio na osvetljavanju skrivenih i malo poznatih graditeljskih slojeva i osobenosti Hilandara.
U njoj je sabrano i na veoma pristupačan način izloženo ono najvažnije što treba kazati o Hilandaru kada je reč o građevinama ali i o manastirskom nasleđu u celini.
Takođe, na ovo delo gledamo sa pravom kao na istinski rodoljubivi čin, kojim je znanje i iskustvo skupljano u jednom životnom veku ostavnjeno u nasleđe budućim naraštajima Hilandaraca, srpskom rodu i celokupnoj svetskoj kulturnoj baštini…“
Citat iz posvete Igumana Svete srpske carske lavre Hilandara, Arhimandrita Metodija.

 prof.dr. Mirko Kovačević, arhitekta

prof.dr. Mirko Kovačević, arhitekta

Uz izlaganje profesora Mirka Kovačevića (čiju bogatu biografiju možete pogledati u prilogu) biće posluženo i nekoliko specijaliteta sa monaške trpeze – nadamo se novoj divnoj VEČERI TAJNOG ZAČINA!
ZBOG VELIKOG INTERESOVANjA A OGRANIČENOG BROJA MESTA, MOLIMO VAS DA IZVRŠITE REZERVACIJU ZA PETAK 24.06.2016. Informacije i rezervacije na telefon: 011/7619298 ili 011/7612957.

0 comments

Leave a reply